15. joulukuuta 2013

Haaste kaikille hevosenomistajille

Löysin tämän haasteen Kaktun blogista ja ajattelin itsekkin tehdä kun oli kivan oloinen! :D


"Tämä haaste on tarkoitettu niille jotka omistavat hevosen/hevosia. Tarkoitus olisi myös, että kysymyksiin vastattaisiin vähän laajemmin kuin yhdellä sanalla. Haasta vähintään kolme blogia, ei takaisin haastamista. Sinun pitää kertoa blogissasi kenet olet haastanut."

En jaksa haastaa nyt ketään näin aamusta, mutta ei ole kiellettyä tehdä itse. :)

Kerro hevosestasi: rotu, taso ja hieman luonnetta
Santtu on rodultaan Amerikkalais lämminverinen ravihevonen ja väriltään kaunis punaruunikko. Herra on tasoltaan puska Ö, eli projekti. Ei osaa muuta kuin mennä eteen ja pysähtyä jos huvittaa.
Jokaisella hevosella on hyvät ja huonot puolensa ja päivänsä. Hyvinä päivinä Santtu on todella seurallinen ja kuuliainen. Se tykkää otsa rapsutuksista sekä on erittäin vilkas, tämä ''vilkkaisuus'' on joskus huonoin puoli tässä herrassa sillä se ei kunnioita ihmistä ja jyrää päälle vaikka mitenkä yrität vääntää vastaan. Tämä asia onkin meillä hoidossa ja yritän saada sen luottamaan itseeni uudestaan piitkän loman jälkeen.
Huonoina päivinä Santtu ei kuuntele ollenkaan, eli näin syntyy päälle jyrääminen sekä karkuun juokseminen, myöskin takasilla potkiminen. Santtu ei tarkoita satuttaa ketään, tai ainakin niin luulen sillä jos se esim kopsauttaa turpansa päähäni se hörisee ja katsoo anelevasti anteeksipyyntöä pyytäen.
Muuten tämä herra on perus lämminverinen eli nöyrä ja miellyttämishaluinen tapaus hassuine erikoisuuksineen. :)

Hevoset vai ponit? Miksi?
En kaadu kumpaankaan tässä asiassa sillä pitän hevosista sekä poneista. Kokemusta löytyy kokoon ja rotuun katsomatta kuitenkin niin paljon etten voi sano itseäni poni tai hevos rakastajaksi erikseen.
Pidän ponien jääräpäisyydestä ja pienestä koosta! Sekä pidän erilaisten hevosten haasteista sillä mikään hevonen/poni ei ole samanlainen.

Ensimmäinen hevonen/poni, jolla ratsastit itsenäisesti enemmän?
Minulla ei ole oikeastaan koskaan ollut mitään hevosta millä ratsastin yhtään enempää kuin millään muullakaan paitsi sitten kun sain Santun elämääni. Mutta jos nyt joku pitää sanoa niin sanotaampa vaikka Ralla. Kyseisestä ponista en oikeastaan enempää tiennyt kuin nimen ja jääräpäisyyden. Paha sanoa ponista mitään muuta, mutta ratsastin Rallaa muutaman kerran itsenäisesti kun ratsastuksen opettaja auttoi muita tallin puolella ja kävi välillä kurkkaamassa miten meillä sujui. Ralla on muuttanut kyseiseltä tallilta pois enkä tiedä missäpäin asustelee nykyään mutta olisi kiva löytää missä hän majailee tällähetkellä. :)

Kumpi parempi, kengätön vai kengällinen? Hevosesi kenkien koko? (Jos se on kengässä)
Tässäkään asiassa en kallistu kumpaankaan sillä jokainen hevonen on erilainen ja vaatii omat poponsa tai ei vaadi ollenkaan. Kengättömällä hevosella on ehkä huonompi ratsastaa talvella jos sillä on huono tasapaino, tai jos ratsastus tapahtuu kovassa maassa ja hevosen kavio materiaali on pehmeä, mutta siinäpä ratkaisee sitten bootsit ynm keksinnöt nykypäivänä.
Meillä Santtu on kengässä kun mahdollista, tällähetkellä se on kengättömänä ja itse vuolen niitä aina siihen päivään asti kun saadaan kengittäjä kehiin. Santun kengän koko taitaa olla 1etusissa ja 2takasissa.

Klippaus: Puolesta vai vastaan?En ole vastaan enkä myöskään ajattele klippausta huonolla tavalla.
Kilpailevia hevosia on hyvä klipata jos ne hikoilevat paljon tai treeniin tarvitaan nopea palautuminen. Tai sitten kovasti hikoileva hevonen esim. ratsastutallilla on varmaankin hyvä vaihtoehto klipata jos tekee kovaa treeniä päivittäin.
Jos minulla olisi kilpahevonen millä treenaisin päivättäin, klippaisin sen varmasti, mutta minulla kun on perus harraste hevonen niin emme tarvitse klippaamista ja jos ratsastan Santun joskus hikeen on mahdollista kuivattaa tallissa tai laittaa loimi päälle riippuen ajankohdasta sekä säästä.
Tykkään kyllä klippailla hevosten pyllyihin kivoja merkkejä. Mutta joskus siinä epäonnistuu. Viimeviikolla klippasin/saksin Santun pyllyyn supermies merkin mikä kaduttaa tällähetkellä sillä se on aika kauhea näky! :D

  Tarhaavatko hevosesi yksin vai laumassa? Miksi?
Santtu on yleisesti tarhattu yksin tai kaverin kanssa. Jos laitumia on liian vähän niin on pistetty kaverin kanssa mutta kaverin täytyy olla leppoisampaa eikä pomottavaa tyyppiä. Viime talvena meillä oli Dusty ja Santtu samassa aidassa koska ei ollut mahdollista pystyttää paukkupakkasella toista aitaa, oli Santtu alakunnessä ja purema jälkiä näkyi siellä täällä sekä Dusty pompotti Santtua täysin joka alistui oitis. Tällähetkellä herra tarhaa yksin, mutta vierustovereita pitää olla näkyvillä sillä se on eroahdistuvaa tyyppiä.

Ratkaiseeko hevosessa enemmän sen luonne vaiko ulkonäkö (kuten väri)?
Mielestäni hevosissa ei ratkaise sen ulkomuoto, ainakaan meidän tapauksessamme. Kyllähän sitä aina unelmoin mustasta ja lihaksikkaasta friisiläisestä tai kärpäskimo issikasta, mutta kyllä luonne ratkaisee minulla niin hevosissa kuin ihmisissäkin. Ethän halua sitä sikaa säkissä pelkän ulkomuodon takia, senkin takia hevonen on hyvä koetarsastaa jos on osto mielessä. :)

Millainen on hyvä hevosblogi?
Hyvän hevosblogin ei tarvitse olla ulkoisesti ihmeellinen. Oikeastaan jokainen hevosblogi on hyvä omalla tavallaan sillä jokainen tykkää erilaisista asioista.
Itse tykkään blogeissa kuvamateriaalista, pitkistä teksteistä, huumorintajusta sekä videomateriaaleista.

Pahin tippumisesi?
Muutama vuosi takaperin, lämmin kesäpäivä mökillä, olin menossa Heikin(Äidin eno) luokse ratsastamaan yhtä suomenhevos tammaa nimeltä Eevan Likka, tutummin Likka. Likka oli Heikin kasvatti josta piti tulla ravuri muttei soveltunut siihen joten sitä alettiin kouluttaa ratsuksi. Minä ratsastin Likalla muutaman kerran, ajattelin harjoitella laukannostoja sekä työstää ravia aitauksessa, mutta kaikki meni mönkään. Menin tallille ja Heikki toi Likan hoidettavaksi, harjasin tamman hyvin ja perusteellisesti. Heikki varusti hevosen ja punttasi minut selkään. Lähdin aitaukseen kävelemään Likan kanssa ja muutaman kierroksen jälkeen nostin ravin ja emme kerenneet edes neljää askelta köpsöttää kunnes aloin kallistua vasemmalle puolelle hevosta ja silloin minulla pimeni. Unohdimme kiristää satulavyön. Seuraava muistikuva oli sairaalan heräämöstä jossa makasin äiti vierelläni. Olin saanut ison aivotärähdyksen, joka menisi itsekseen ohi levolla. Kuulin kotimatkalla että satula oli kierähtänyt hevosen mahan alle ja jalkani oli jäänyt kiinni jalustimeen(Syy miksi käytän mieluusti turvajalustimia). Likka veteli minua ympäri laidunta perässään ja sain kaviosta päähäni muutaman kerran. Sitten jalkani irtosi jalustimesta ja jäin makaamaan hetkeksi. Heikki riensi luokseni ja olin kuullemma noussut ylös katselemaan ympärilleni, ja kävelin hänen veirellään autoon mitä kautta sairaalaan, mutten muista mitään. Muutamalla kuhmulla päästiin, mutta pahin tippumiseni silti! :D

Kuinka monta loimea hevosesi omistaa?
Kaiken kaikkiaan meillä on 7 loimea. Sininen 300g toppaloimi, show masterin ratsastusloimi, finn-tackin kuivatus fleece, raviloimi(fleeceä), ruskea kaulakappaleellinen sadeloimi sekä puna/sininen sadeloimi merkkiä rain-buster. Nyt uutena meillä on oranssi kevät/laidun loimi jonka merkkiä en yllätys, yllätys muista.

Kuinka usein hevosesi liikkuu?
Nythän Santtu on vähällä liikunnalla kengättömyyden ja selkäkipujen takia mutta pyrin siihen että vähintään 5kertaa viikkoon niinkuin silloin kun herra minulle tuli.
  
Oletko varovainen vai "uhkarohkea" ratsastaja?
Sanon monille että olen uhkarohkea, mutta olen rohkea vain mielessäni ja mielikuvitusmaailmassani! :D
Mietin ja unelmoin hanki ja pelkolaukoista sekä villistä vauhdista, mutta kuitenkin aina jänistän niistä, varsinkin Santun kanssa sillä ex-ravurilla jota ei ole vielä kunnolla ratsastettu saattaa viirata päästä. Hieman huonoja kokemuksai Santun ryöstämisistä maastolenkeillä ja muutenkin oikkuilusta senjälkeen kun muutettiin Kokonvaaraan ja herra tuli omaan pihaan.
En ole ennen pelännyt ratsastaa millään hevosella mutta nykyään minulla on pieni epäily aina takaraivossani. Silti kuitenkin vetelen ilman satulaa ja lähden maastoon, tämä ei siis vaikuta kauheasti ratsastamiseeni. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti