20. kesäkuuta 2018

Pukittaja


Royal Explosion ''Rasse'' on lämminverinen ruuna ja todella nimensä veroinen. Ensi kuulemani mukaan hän on vaikeampi tapaus käsitellä, koska kunnioitus ihmiseen on kadonnut kivisen tiensä takia. Omistaja kertoi että hevonen on myös hankala ratsastaa pukittelun takia.
Pukittelu johtuu yleisesti kivusta joka juontaa epäsopivista varusteista. BSN horsesin Taru kävi sovittamassa kolmelle hevoselle satuloita ja Rasse oli yksi näistä. Selkään istuva satula löytyi ja pääsin kokeilemaan tätä ruunaa ensimmäistä kertaa ja hän oli käynnissä todella mukava. Hyvin rauhallinen ja työhaluinen. Ruuna haki todella kivasti eteen ja alas heti pienillä pidätteillä ja kuunteli pohkeita. Raviin siirryttäessä ilmeni pukki esityksiä oikein olan takaa.
Kiukuttelu ei voinut johtua kivusta vaan opitusta tavasta, sillä hevosta on ratsastanut viimeksi omistajan lisäksi muutama ostaja ehdokas ja heti pukittelusta tippumisen jälkeen hevosen selkään ei olla enää menty.
Ruuna on siis oppinut, että jos hän pudottaa ratsastajan, työt loppuvat siihen.
Tiesin että hevonen saattaa pukittaa ja olin valmistautunut siihen. En tippunut, mutta se oli lähellä muutamaan otteeseen.
Kun Rasse pukitti, pyysin sitä vain eteenpäin ja heti kun hän ravasi, kiitin ja taputin kaulalle kunnes pukittelu loppui. Välillä hän yritti myös juosta pohkeista läpi ja lähti kulkemaan sivuttain, onneksi olimme pellolla ja tilaa oli kertoa mielipide satulasta.
Hevosella ei oltu ratsastettu pitkään aikaan ja se on kokenut paljon traumoja, mm. jäänyt auton alle jonka takia hevonen on todella vino. Onneksi nämä ovat korjattavissa pitkällä kuntoutuksella, mutta nyt uuden satulan johdosta ruuna pääsee tekemään taas töitä, ilman kipuja.


Tämä oli toinen kerta herran selässä ja kyseessä ensimmäiset ravi pyynnöt jossa jouduin taas pukkien uhriksi, mutta niistäkin selvittiin kiukuttelun jälkeen ja ravi alkoi pyörimään. Ennen ravia taivuttelin ja menimme suoria pätkiä käynnissä kunnes sain ruunan kulkemaan runkonsa läpi hetkittäin. En vaatinut paljoa, heti kun tämä tekee töitä oikein edes hetken, kiitin ja annoin hengähtää.
Videolla kuuluu minuakin huvittavat lausahdukset ''Etsä muista kuka mä oon?'' joilla taisin tilanteessa viitata siihen, että viime kerralla kun olin ruunan selässä en antanut periksi sen kiukuttelulle ja laitoin sen töihin.

Kamera täyttyi juuri kun ravi alkoi sujumaan, mutta ehkäpä joskus toisten saadaan hänestä pidempi video missä näkyy herran parempi puoli pienen työstön jälkeen. Kävimme vielä pellolla ravaamassa sekä laukkaamassa ravi ympyröiden jälkeen jotta ruuna saisi kulkea suoraan ja myös isommalla ympyrällä mikä teki liikkumisesta helpompaa. Pellolla sain myös pukkirodeota laukannostojen yhteydessä ja menimme myös pukkeja laukan tahtiin pidemmän matkaa kunnes hän rauhoittui kulkemaan takajalat maassa. Hänellä on todella ihana laukka, oikea keinuhevonen! Rasse sai peltoilun jälkeen suuret kiitokset todella hyvästä työmielestä.
Taidan olla rakastunut tähän punaruunikkoon.

6 kommenttia:

 1. Onko varmaa, ettei hevonen ole kipeä? Videon perusteella ainakin näyttää ontuvalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinkuin tekstissä kerroin, että hevonen on jäänyt auton alle, johtuu jäykkyys ja ajoittainen epäpuhtaus siitä. Hän alkaa peitsaamaan ja askel-lajirikkoja tulee pukittamisen takia kun hän alkaa/meinaa pukittamaan.
   Hevoset käytiin hieromassa ja tarkastamassa eilen ja kaikki on kunnossa. Satulan sovituksessa sovittaja teki reaktio testit ja sieltä tuli reaktiota, muttei mitään hälyttävää. Tämä on opittu tapa.

   Poista
  2. Onko hevosen siis eläinlääkäri huolella tarkastanut? Röntgenit otettu?

   Hierojan kommenteille en hirveästi painoarvoa antaisi. Omankin ex-tamman selän totesi hieroja ja itse asiassa kaksi eläinlääkäriäkin tunnustelemalla ihan hyväksi, mutta röntgenkuvissa selvisi, että ranka oli aivan rikki. Sekin oireili pukittamalla ja lisäksi "säikkymällä". Moni sanoi minulle, että poni vain kokeilee tai on oppinut sellaisen tavan, mutta onneksi en uskonut. Oli nimittäin ihan maallikonkin silmään aika hurjan näköinen selkäranka niissä kuvissa.

   Hevonen, joka on jäänyt auton alle ja sen takia ontuu, todennäköisesti on kipeä. Videollahan se ei ota käytännössä yhtään puhdasta raviaskelta.

   Poista
  3. Rasse ja kaksi muuta tallin hevosta saivat siis kranio-sakraali hoidon ja Rassella oli nikama poissa paikoiltaan(en kunnolla muista miten omistaja sen selitti) mikä saattaa olla syy pukitteluun. Aloitamme ruunan kanssa kevyesti katsomaan loppuviikosta mitä hoito teki ja loppuuko pukittelu. Hevoset on eläinlääkäri tarkastanut lyhyen ajan sisään, näin ymmärsin omistajan puheista.

   Poista
 2. Löysin tämän tekstin tänään muuta kautta ... Mitäs tälle hevoselle tapahtui ? Pahalta tuntuu katsoa tätä videota, hevonen näyttää ja vaikuttaa kipeältä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tämä hevonen on nukkunut muutaman vuoden jo ikiunta. :)

   Poista