12. kesäkuuta 2014

T.V.T!


Eli terve vaan taas! Nyt onkin kulunut jo viikko edellisestä postauskesta ja ajattelin kirjoitella teille hieman meidän kuulumisiamme ettei tämä blogi kuole hiljaisuuteen
Nyt on Santtu päässyt syömään vihreää päivittäin, mutta vain aina hetkellisesti ettei sen vatsa mene solmulle heti alkuunsa tai se saa ähkyä liiallisesta popsimisesta. Ensin Santtu söi uuden tallipaikkamme pihassa vihreää pienellä alueella, mutta teimme 9. päivä isommalle pellolle aidan ja veimme Santun sinne jonka olotila piristyi kummasti. Hirveästi se ei juossut, mutta muutama ravipätkä sieltä nousi pienestä ilosta kuitenkin kun herra pääsi vihreää npostelemaan ja juuri kun sain videokameran päälle se lopetti. Huonoa tuuria kenties!?

Täällä mä vaan syöpöttelen ja olen onnellinen!
Nämä laidunkuvat ovat otettu 10.päivä jolloin kävin tallilla juoksuttamassa herraa joka oli törttöillyt taluttaessa meidän vuokranantajalle kun hän oli siirtämässä Santtua vihreälle laitumelle. Mokomakin törppö. Possu energiaa siis löytyy mikä pitää nyt purkaa pois ensin juoksuttamalla ja katsoo jos uskaltaudun lähteä maastoon tuon torpedon kanssa. Pakkohan se on, onneksi tuolta tallilta on raviradalle n.1km missä täytyy kuitenkin käydä kysymässä lupa ja sinne on kuullemma maksukin olemassa. Noh, pitänee selvitellä asiat ennenkuin sinne lähdetään purkamaan energioita ja ehkä harjoittelemaan laukka lähtöjä. Saas tosiaan nähdä mitä keksitään, hih.
Juoksutin siis herran tuona päivänä molempiin suuntiin, ensin otettiin vasen suunta jossa ei irronnut oikein muutakun ryminää ja ravia. Päätin sitten muutaman epäonnistuneen laukka yrityksen jälkeen 'ajaa' herran laukalle josta se spurttasi sitten pukkien kera eteenpäin ja veti minua liinan perässä. Huusin, nauroin ja yritin pitää liinasta kiinni kun herra pinkoi ympäri aitaa kunnes se sitten rauhoittui lopulta ja vaihdoimme suuntaa. Oikeaan suuntaan en saanut Santtua laukkaamaan ja päätin että en nyt edes kokeile ettei se taas vedä minua pitkin peltoa. Hetken humppauksen jälkeen hieroin herran selkää sekä jalkoja samalla kun herra söi vihreää.
 Tässä ollaan oltu myös 'susi jahdissa' sillä tallin tontin nurkalla on suden pesä jossa asustelee pariskunta pentuineen. Sudet ovat käyneet kyttäämässä poneja pellolla mihin Santun laidun tehtiin, mutta hukat liikkuvat öisin ja Santtu on laiduntamassa päiväs aikaan ja silloinkin vain hetken valvovan silmän alla. Pellolla on polkuja ja makuupaikkoja joissa sudet ovat käyneet kyttäämässä poneja, tallipihan vieressä olevassa hiekka 'kuopassa' on jälkiä sekä susien polut sekä reitit menevät hiekkasärkkien reunoilla sekä pellolla josta huomaa mistä ne kulkevat. Tässä ollaan hieman pelätty että jos sudet hyökkäävät hevosten kimppuun niin siitä ei hyvää seuraa. Aidoissa on sähköt paitsi tuossa laitumella missä Santtu käy syöpöttelemässä.
Susista ei ole vielä toistaiseksi ollut mitään erityistä haittaa, mutta kyllä se pelko silti vaanii nurkissa, että jos ne hyökkäisivätkin kimppuun. Jos ne niin tekevät on meidän ilmoitettava asiasta ja pyydettävä joku lopettamaan 'häiriintyneet' sudet.
Itse olen aina ollut susien ystävä ja rakastan niinkin heinoja ja elegantteja eläimiä, mutta Santtu ja ponit ovat vaarassa joten ajattelemme niiden parasta. Saattaahan olla etteivät sudet tee hevosille mitään, mutta siinäkin on se 'ehkä' mukana mikä mietityttää. Toivotaan vaan parasta, että kun pennut ovat tarpeeksi isoja niin sudet siirtyvät muualle.Tänään(12.6.-14) kävin Santun luona poikaystäväni kanssa ja oli todella mukava päivä. Hieno sää ja herrakin oli hyvällä päällä vaikkei saatukaan vasenta laukkaa ollenkaan esiin. Tämänpäivän tehtävänä oli siis liikuttaa Santtu ensimmäistä kertaa ratsain, mutta ensin päätin kuitenkin herran juoksuttaa sillä se oli kuullemma vetänyt kunnon esityksiä aidassaan ja karkaillutkin edellisenä päivänä. Siis MITÄ!? Minun herrasmies Santtu vai? En meinannut uskoa todeksi kun kuulin mitä se on tehnyt.
Ensin oli siis vuorossa perus puunaus jonka jälkeen varusteet herran niskaan. Kun otin suitset käteeni aidan reunalta Santtu meinasi lähteä karkuun(se ei ollut kiinni missään), mutta sain sen kuitenkin kiinni ennen isompaa askel harppausta. Muutoin varustus meni oikein mallikkaasti.
Siis niin innoissaan töihin menossa :D
Kun pääsimme pellolle pyysin Santtua ympyrälle että pääsisimme juoksemaan liinassa ennenkuin hyppäisin herran selkään. Santtu ei halunnut liikkua ei sitten millään tai mihinkään. Jouduin pyytämään pitkää raippaa avuksi että saisin herran edes ravaamaan. Kyllä ne asiat sitten heiman kirkastuivat herran päässä että nyt pitäisi liikkua!


Me teimme suunnan vaihdon tietysti sillä molemmat puolet täytyy mennä läpi. Kun olin mielestäni 'kiusannut' herraa tarpeeksi liinan kanssa päätin nousta selkään että saamme kunnolla energiaa purettua herralta ettei se enää hypi aidoista läpi. Santtu oli oikein innoissaan tästä asiasta..


Mua niin kiinnostais vaan syyä!
Hyvin hienosti Santtu seisoi paikallaan kun hyppäsiin kyytiin eikä sillä ollut kiire mihinkään vaikka se oli hyppinyt ennen tuloamme aidassaan kuin viimeistä päivää.Hetken aidassa humpattuamme halusin käydä kokeilemassa avonaista peltoa ja katsoa Santun reaktion siihen. Luulin että meno olisi ollut villiä ja hurjaa, mutta toisin kävi. Herra toimi oikein mallikkaasti ja annoin niinsanotusti palkkioksi sen juosta muutamaan kertaan pidemmän suoran josta se tykkäsi oikein paljon!

Täältä me tullaan!

Ja tässä me mennään!
Päivä oli oikein mukava kaikinpuolin ja voin olla hyvin tyytyväinen Santtuun. Ensikerralla menemme hackamoren kanssa sillä sain hommattua  siihen uuden leukaremmin. Jos herra tottelee hackamorea hyvin ja niinkuin ennenkin saatamme käydä pienellä maastolenkillä. Pitää vain varoa alueita joilla susi pesue liikkuu!
Loppuun vielä videon poikasta HIENOSTA päivästämme.

5 kommenttia:

 1. Onko kiva päästä opiskelemaan Hingunniemeen? Huomasin tuolla nettisivuilla että tais olla sun nimi hyväksytyissä opiskelijoissa :)...
  http://www.ysao.fi/news/Ammatilliseen-perustutkintokoulutukseen-hyvaksytyt-2014/29188/6fbeccaa-5c20-42a5-9e4b-8bb8cbdb02ad

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. on! Ihan mahtava fiilis kun oma ukkini soittaa että nimeni oli lehdessä! ÄÄK! :D
   Kävin itsekkin juuri äsken tölläämässä tuota sivua ja hetki meni ennenkuin tajusin tilanteen ja päästin ilo huudon. :D

   Poista
 2. Tosi kiva postaus, ja ihania kuvia! ♥

  VastaaPoista
 3. Kannattasko laukkaa toiseenki suuntaa tolla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Santtu ei nosta vielä laukkoja moelmpiin suuntiin kunnolla. Tälläkerralla se ei halunnut laukata vasempaan kierrokseen vaikka kuinka yritimme. PLUS paikka jossa ratsastimme ympyrällä ei ollut tasainen eli sekin vaikeutti vielä laukkaamista runsaasti. Eilen ratsastin Santun kanssa kaikki askellajit läpi molempiin suuntiin ja se toinenkin laukka löytyi loppujenlopuksi.

   Poista