11. heinäkuuta 2017

Hyvän mielen päivä


Sellainen olento lähti lauantaina mukaani laitumelta kaverinsa kanssa kohti tallia ja päivän puuhia. Tallilla missä kävimme Kati Hiiliahon tunnilla oli irtohypytys kuja ja olimme sopineet Creditin omistajan kanssa, että lähdemme virkistämään ruuna herran mieltä pienillä pompuilla.
Isäntä lähti kalastamaan ja minä pääsin sitten koko päiväksi talleilemaan. Oli pitkästä aikaa todella mukava, hevosen tuoksuinen päivä. Ennen tallille menoa kuvasin parit polttari kuvat pyynnöstä. Polttari porukka laski kosken ja halusivat siitä muistoja, tottakai.

Ruunapojat lähtivät hyvillä mielin matkaani talliin, nakkasin Ceen karsinaansa hoidettavaksi ja kaverin tarhaan. Ruunan peitti todella hieno pöly mikä ei meinannut irrota ei sitten millään, joten päätin kostealla rätillä pyyhkiä hevosen kauttaaltaan. Onneksi niinkin yksinkertainen kikka toimii.
Selvitin herran hännän missä meni suurin osa ajasta, mutta onneksi mihinkään ei ollut kiire. Kampasin myös herran harjan joka ei ollut niin pahassa takussa kuin häntä ja onneksi pihka oli kulunut pois. Credit tykkää hinkata itseään ihanimpiin pihka puihin jonka takia herran kaulakin on ollut järkyttävässä kunnossa, mutta onneksi se on kulunut hienosti pois.


Minun oli määrä ratsastaa C tallille maastoja pitkin mikä ei ollut ongelma. Varustuksena meillä oli hackamore sekä ratsastusvyö jalustimien kera. Satula jäi talliin, sillä ajattelin että on parempi kulkea kevyemmällä varustuksella edes' takas, satulan laitto kun on herran mielestä inhottavaa ja kentällä se olisi jouduttu ottamaan pois. Näin oli helpompi. Credit taisi arvostaa kevyttä varustusta kun se meinasi nukahtaa talliin muutamaankin kertaa. Hännän selvittelyssäkin herra kuorsasi, sitä taisi vähän väsyttää ''rankka'' yö laitumella.

Matka taittui leppoisissa merkeissä, paahtavassa auringossa. Alkumatkasta oli vain todella jännitävä törmätä ihmisiin ja tutun sillan yli ei vain voitu kävellä ennen kuin nousin ratsailta ja talutin hevosen kosken yli, muutaman ihmisen ohitse. Huono päivä?
Myös metsäpolulla täytyi pysähtyä pälyilemään pyöräilijöitä, jotka ystävällisesti pysähtyivät ja siirtyivät sivuun huudellen, että voisimme mennä ohitse, mutta jouduin heille toteamaan, että heidän oli mentävä ohitse sillä hevonen ei tästä liiku. Seisoimme siinä viitisen minuuttia koska herra C ei vain halunnut liikkua, en halunnut nousta ratsailta toistamiseen, sillä ratsastusvyön takia selkään oli vaikea nousta takaisin satuttamatta hevosen selkää. Ärähdin ja hieman ronskimmin annoin pohjetta, todella etanamaisesti ruuna lähti kävelemään eteenpäin. Kehuin sitä heti taputtamalla kaulaan ja tahti nopeutui. Pääsimme ehjänä perille 45 minuutin matkan jälkeen.

Creditin omistaja odotteli meitä tyttärensä ja Ruusu-koirani kanssa tallilla. Ravailin kevyesti ilman ratsastusvyötä vielä herran kanssa lämmittelyksi ennen hypytystä. Kenttä pölisi jonkun verran, muttei aivan tuhottomasti. Menimme kerran kujan läpi kun siinä oli maapuomit ja sitten päästimme Ceen vapaaksi kentälle.
Ruuna näytti koreat askeleensa ja ravaili kaula kaarella ympäri kenttää. Harmikseni en kamalasti hyviä kuvia saanut, sillä juoksin myös hevosen perässä, kenttä oli iso ja kulmissa heinää jota herra päätti mennä syömään.

''Hihhihhii mäpä oikasin!''

Ensin kuja mentiin tietty vain maapuomeina ja siitä pikkuhiljaa nostimme muutamat esteet joista ruuna vain juoksi ylitse eikä tajunnut nostaa jalkojaan. Muutama hyvä ponnistus hyppy sieltä tuli mutta melkoista puomien kolistelua tämä reissu oli, mutta hevosesta huomasi että se tykkäsi vaihtelusta. Innostus alkoi ensimmäisen kunnon hypyn jälkeen ja herra liisi pitkin kenttää ylpeän näköisenä. Kuumuuden puolesta se väsähti nopeasti mikä on ymmärrettävää sillä itselläkin oli tolkuttoman kuuma. Kärvähdin olkapäistä, rintakehästä ja niskasta josta kärsin vieläkin, koskee, punoittaa sekä kutittaa! Mutta olipahan meillä kiva päivä.


Herra C pääsi viilentävään suihkuun ennen takaisin kotiin lähtöä. Tumma hikivesi valui hevosen kylkiä pitkin kun suihkutin vettä sen selkään. Helpottuneen näköinen hevonen nautti viilennyksestä hikisen liikutuksen jälkeen.
Kuvasin vielä toisen hevosen muutamat kujan suoritukset Creditin pesun jälkeen ja täksi ajaksi C pääsi kentän vieressä olevaan hiekkatarhaan missä se käyskenteli tyytyväisenä ja piehtaroikin jossain välissä, sillä kun olimme lähdössä kotiin ja laitoin ratsastusvyötä huomasin, että herra oli hiekan peittämä.

Kotimatka suijui paremmin kuin menomatka, nyt ei pelätty ihmisiä, mutta jukra miten paljon paarmoja ja minkä kokoisia ne olivat. Hyi, sanonko mikä. Kesä on sitten ihanaa.
Kotitallilla kylmäsimme vielä Creditin koivet jonka jälkeen se pääsi tahraan seepra huppunsa kanssa syömään kuivahienää. Liikutin vielä herran suomiputte tallikaverin maastakäsin ja menin hyvin kevyesti ilman satulaa pelkkien narupäitsien kanssa askellajit läpi.

IMG_1786
Komistus!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti