1. huhtikuuta 2015

Varovaisesti

''Liinatyöskentely on mielestäni mukavaa kun on oikeanlainen ystävä auttamassa joka tietää mitä pitää tehdä''

Santtu on ollut todella pirteä näinä päivinä kun olen ollut sen kanssa tekemisissä. Aina kuulen hörinää ja pörinää kun kävelen sen aidan ohitse ja herra katselee ihanilla ruskeilla silmillään minua.
 Torstaina 26.Maaliskuuta päätimme kokeilla Santun jalkaa käytännössä kun se on päässyt juoksemaan isoon tarhaan eikä jalka ole ollut enää liikkeessä epäpuhdas. Jalka, sekä tietty koko hevonen on saanut erityishoitoa niin hieronnalla(omatoimisesti), venytyksillä sekä mitä ikinä ollaankaan keksitty sen parantamiseksi. Jalkoja ollaan kylmätty linimentillä jokaisen irtojuoksutuksen jälkeen ja lämpöpintelit on laitettu heti perään joksikin aikaa taikka jopa seuraavaan aamuun asti. Näin me hoidamme Superin jalat muutenkin, mutta pinteleitä emme välttämättä laita kevyen treenin jälkeen mitä nämä viimepäivät ovat olleet tämän jalkaepidosin aikana.

 Santun ristiselkä ja semitendinosus lihas(sijaitsee hevosen takapuolessa) on saanut lämpölinimenttiä aina iltaisin ja pientä hierontaa samalla linimenttiä laittaessa ja lihasten kireys on helpottanut ja hevonen liikkuu puhtaammin ja iloisemmin, ainakin minun silmääni.
 Tänäpäivänä varustaessa Santun suurin arkkivihollinen on ollut satula, joka on tuottanut kireää silmäkulmaa, hampaiden näyttelyä sekä takajalkojen nostelua sekä luimivia korvia, mutta tälläkertaa kun näytin satulan herralle ennen sen asettamista selkään ei herra sanonut mitään. Se suurinpiirtein nukahti turpa satulanpäälle ja kun laitoin satulan Superin selkään se ei näyttänyt mitään negatiivisuuden merkkejä. Se vaan seisoa törötti ja odotteli pirteän näköisenä, korvat hörössä.

Suitsien laitossa taikka missään ei ollut mitään negatiivista ja herra lähti hyvissä mielin minun ja Tiian matkaan pellolle töihin. Ensin se ihmetteli kun menimme pitkästäaikaa rallipellolle missä se sai pakkaspäivinä kyydittää meitä minne halusi paksussa lumikinoksissa, mutta nyt lumi oli lämmön ja pakkasen myötä kovaa pinnasta ja siinä oli hyvä juoksuttaa ja katsella hevosen liikkeitä jokaisessa askellajissa molempiin suuntiin ennenkuin nousisin sen selkään. Santtu oli melkein kokoajan kuulolla ja kuunteli pyyntöjäni hyvin vaikka välillä hitaanomaisesti.
Iloisesti katselin Superin liikkeitä jotka olivat ilmavia ja puhtaita. Laukkaa pyytäessä herra päästi muutaman ilopukin ja heitteli hetken nopeampaa laukkaa ympyrällä kunnes rauhoittui hieman ja kun laukka rullasi, siirryimme ravin kautta käyntiin ja vaihdomme suunnan.Oikea kierros oli Santulle vaikeampi jo ihan alusta lähtien ja nyt kun oikea takajalka on tämä parantelun kohde, minua hieman mietitytti, mutta ainakin käynti oli puhdas.
Kävelytin herraa tähän suuntaan pidempään ja kun nostimme ravia oli meno aika hyvän näköistä. Ravi oli puhdas vaikkakin vähän nopea tahtinen ja yritin hidastaa herran menoa joka tuoti tulosta. Ravi oli osittain puhdas, mutta epäpuhtaitakin askelia tuli mutta todella vähän. Pyörittelimme ravia jonkin aikaa ja kokeilimme laukkaa. Laukka oli huteraa ja takanen jäi osittain jälkeen ja se ei polkenut kunnolla allensa. Siirryimme raviin jota piti rauhoitella jonkin aikaa. Santtu ei millään meinannut hiljentää paitsi sitten kun menin kyykkyyn joka on meidän omaa 'kieltämme' yhteisymmärryksineen ja tämä tarkoittaa juurikin hidastamista ja luokse tulemista. Kun Santtu hiljensi raviaan nousin ylös ja jatkoimme hetken vielä, kunnes sitten taas kävelimme hetken aikaa tarkkaillen liikettä.

Päätimme suunnitelmien mukaan, että nousisin Santu kyttiin juoksutuksen jälkeen ja niin tehtiin. Liike oli senverran tukeva ja jalka oli hyvin liikkeessä mukana.
Ajattelin, että menisin käynnissä ja ravissa, mutta herra itse muutti suunnitelmia laukkaamalla. Vasempaan suuntaan kun yritin saada hevosen ravaamaan se nosti laukan, mutta sen ymmärsin ja annoin hevosen laukata muutaman kierroksen loppujenlopuksi ympäri ja sitten keskityttiin raviin. Ympyrällä työskentely on Santulle hieman vaikeaa epätasapainoisuuden vuoksi joka aiheuttaa herkän laukan ja vaikka yritin suurentaa ympyrää ei tämä auttanut asiaa, ainakaan aluksi. Pian aloimme saada puhdasta ravia puolikkaan ympyrän verran ja siitä pikkuhiljaa enemmän ja enemmän ja liike oli hyvä.
Vaihdoimme teitysti suuntaa ja kokeilimme samaa oikeaankin suuntaan. Sama homma jatkui, mutta huomasimme, että nyt liike oli epäpuhdas laukassa ja jalka oli heikko lisäpainosta mitä minä toin hevosen selkään ja lopetimme lyhyeen. Ravi oli puhdas jota menimme hetken ja teimme loppukäynnit irti liinasta.
Santtu oli urhea ja toimi tosi hienosti. Loppukäyntien jälkeen menimme talliin ja hoidimme hevosen asianmukaisesti sekä postauksen alussa kertomallani tavalla, kylmäämällä jalat ja laitoimme lämpölinimenttiä hevosen takapuolen päälle jonkajälkeen herra pääsi vielä ulkoilemaan.Tästä on hyvä jatkaa kevyttä treenailua jalan mukaan ja hoitaa sitä asialliseen tapaan. Samanlainen treeni oli meillä parin päivän päästä uudestaan ja liike oli tälläkertaa puhdas jokaisessa askellajissa, molempiin suuntiin.
Santun selkään pääsi tuona päivänä myös naapurista serkkutyttö Milla joka ratsasti Santun kanssa pitkät loppukäynnit taivutellen hevosta ja vahingossa ottivat myös ravin ja laukan, mutta mitäs pienistä. Saipahan tyttö vähän vauhtia elämään ja kuullemma oli todella mukavaa. :)

4 kommenttia:

 1. "Iloisesti katselin Superin liikkeitä jotka olivat ilmavia ja epäpuhtaita" olet iloinen kun kopukan liikkeet on epäpuhtaat??? Hyvä hevosenomistaja juu uu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kyseessä kirjoitusvirhe. :D Puhtaat askeleet siis kyseessä ja se 'epä' tuli sinne vahingossa. En tietenkään iloitse jos heppa on epäpuhdas liikkeistään.

   Poista
 2. kivasti alhaalla tuo hakkis.. kannattaa nostaa pian tai sit surutella ku nenäluu mennyt poikki. :/ Jos vaikka vetäsee kunnolla pään alas jostakin syystä (koskaan ei voi tietää) niin naps ja poikki sillä tuo on älyttämän alhaalla.. :/ mut kivoja kuvia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyseessä oli uusien western suitsien kokeilu jonkatakia hackamore oli noin alhaalla ja ohja oli kokoajan löysällä, antaen vain pieniä pidätteitä silloin tällöin. Tiedän riskit näihin vempaimiin liittyen ja reikiä tehdään lisää suitsiin niin saadaan hackamore oikeille paikoilleen. :)

   Poista