27. tammikuuta 2017

Omituista

Credit on kärsinyt nyt tämän kuukauden omituisesta ontumisesta mistä johtuu blogin hiljaisuuskin. Viimeksi puhuin hokinpolkemasta mikä enteili impparia. Haavaa hoidettiin ja onneksi imppari ei puhjennut, mutta heti kun se huoli oli ohitse tuli toinen.

19. päivä kävimme Creditin kanssa maneesissa, siinä mielin että katsotaan ontuuko hevonen. Omistaja oli kertonut että hevonen ontui viimeksi taluttaessa pellolle jonkun verran mutta sekin häiveni ja ontuminen tapahtui vain samassa kohtaa parina päivänä peräkkäin.
Tallilla tunnustelin jalat ja en läytänyt itse mitään poikkeavaa ja suuntasimme maneesille. Ratsastin peltojen kautta maneesiin ja hevonen ei ontunut missään välissä eikä myöskään maneesissa ollut mitään ongelmaa.
Hevosesta löytyi vain energiaa. Askel oli hyvä ja rento, mutta varmuudeksi jumpattiin vain hetken ja teimme tuolloin myös muutaman haasteen joulukalenterin 8. luukusta. Valitettavasti haasteiden toteutus postaus jää nyt pidemmäksi aikaa pois suunnitelmista, ellen löydä sitä estepuolen hevosta harrastus kaveriksi tällä välin. Kovasti olisi haku päällä!

Ratsastaja katkoi niskansa
Keskustelimme Creditin omistajan kanssa ruunan jalasta ja mitä enemmän sitä miettii, sitä ihmeellisemmäksi se muuttuu. Oireet eivät täsmää suoraan oikein mihinkään. Oikean etusen vuohisessa on vähän nestettä ja todistetusti herra on välillä lepyytellyt sitä jalkaa, kuitenkaan jatkuvasti ontumatta. Hevosta on liikutettu melko normaalisti, mutta kevyesti seuraillen jalkaa. Kengittäjäkin katsoi jalkaa ja ei löytänyt mitään ihmeellistä. Epäilemme niveltulehdusta, mutta oireet eivät täsmää. Luulisi että hevonen ontuisi jalkaa jatkuvasti, mutta ei. Nivelrikkokaan se ei voi olla, sillä oireet alkoivat yhdessä yössä.
Tarhassa Credit kävelee normaalisti, välillä jalkaa lepuuttaen ja sisälle/ulos vienneissä hevonen menee taas aivan kolmijalkaiseksi. Liikkuu mielellään ja itse taivuttelin jalkaa niin en löytänyt mitään. Lapakaan ei ole jumissa ja polvi ei ole lämmin tai arka.

25. päivä päätimme lähteä käymään maastossa kun jalka oli ollut parempi jonkun aikaa. Tunnustellen menisimme eteenpäin hevosen kanssa ja oli mukavaa kun saimme naapuri tallilta seuraa toisesta lämppäristä.
Ihmeellisesti hevonen ei otunut ollenkaan lenkin aikana vaikka vähän ravasimme ja ruuna otti lähdöt ylämäkeen melko reippaasti. Täysin puhdas askel oli seuralaisemmekin mielestä, ei mitään ongelmaa.
Tallille päästyämme yli tunnin kestäneen lenkin jälkeen hevonen oli hikinen höyryämisestä kun piti junnailla tamman perässä ja kävellä.
Nousin tallin pihassa alas hevosen selästä ja taluttelin sitä hetken löytämättä mitään ontumisen merkkejä. Purin ruunan ja lykkäsin kylmäys patjat etusiin omistajan pyynnöstä. 20minuuttia odottelimme Creditin kanssa pihalla, herralla tietty loimi päällä jottei vilukissa vilustuisi. Kylmäyksen jälkeen vein ruunan tarhaan kaverinsa seuraksi ja kun portti oli suljettu, hevonen napsaistu irti riimusta se käveli normaalisti heinää etsimään kaveri kannoillansa.


Kävin heinäkatoksesta kottikärrillisen heinää tarhaan ja katselin samalla Creditin liikkumista missä ei ollut mitään ongelmaa, ennen kuin se lähti kävelemään kohti heinäkasaa. Ihan tuosta vaan NAPS se oli täysin kolmijalkainen. Aivan kuin liioitellen ontumistansa pää heilui ylös-alas kävellessä ja turpa kolahti melkein maahan asti kun se könysi heinillensä. Silmät ja suu auki katsoin hevosta. Istahdin lumipenkkaan ja laitoin omistajalle raportin.
Siinä hetken ihmettelimme taas, että mikä ihme siinä koivessa oli. Ratsastaessa ja liikkeessä puhdas kunnes yht'äkkiä jalka lähti vain alta.

Omistaja oli soitellut eläinlääkärillekkin joka oli sanonut että ei hänkään oireiden perusteella osaa mitään sanoa, mutta kylmäystä 4krt päivässä ja kevyttä liikuntaa. Nyt sitten katsellaan mihinpäin jalka menee. Kylmäystä ja käppäilyä jonkun aikaa edessä. Itse pyrin käymään hevosen luona kävelylenkeillä aivan kuin ennenkin, mutta tietysti maasta käsin.
Nyt on itselläni vähän enemmän aikaa käydä katselemassa vuokrattavia estehevosiakin tässä välissä.

Viikon päästä on Helsingin reissu edessä. Sain tädiltäni joululahjaksi lipun Apassionatan sunnuntain näytökseen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti